Friday, January 11, 2013

Uštipci od jabuka sa sladoledom

Pripremite tijesto tako da istučete zajedno brašno, žumanac, ulje, rakiju (može i bez :P) i malo soli, pa zatim polako dodavajte vodu, mješajući cijelo vrijeme dok smjesa ne bude glatka, ali ne smije biti suviše rijetka. Stavite ju u hladnjak na cca. 1 sat.
U međuvremenu oljuštite jabuke i izvadite im jezgru, zatim razrežite na kolutove debljine 1 cm i poprskajte limunovim sokom da ne potamne.
Bjeljanke zajedno sa solju istucite u čvrsti snijeg. Izvadite tijesto iz hladnjaka i lagano umješajte snijeg.
U tijesto uronite ploške jabuke zatim u velikoj tavi zagrijte ulje i pržite po nekoliko komada dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Ocijedite ih na papirnatim ubrusima(maramicama) i pospite šećerom u prahu. Poslužite ih u zasebnim posudama sa sladoledom od vanilije.

*Umjesto vode može i ista količina mlijeka
*Uštipci se mogu i posuti sa smeđim šećerom ili pak biti premazani sa medom

Sastojci
- 200g brašna
- 2 jaja (žumanjci i bjeljanci odvojeno)
- 2 žlice rakije
- 2 žlice ulja
- malo soli
- 250ml vode
- 1kg jabuka
- 4 žlice limunovog soka
- 500ml ulja za prženje
- šećer u prahu
- 500g sladoleda od vanilije


No comments:

Post a Comment